T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Çan ilçesinin 1 beldesi ve 67 köyü vardır. Karakoca Ovası, Bahadırlı Ovası, Helvacı Ovası en önemli ovalarıdır. İlçenin tek akarsuyu olan Kocabaş Çayı (Granikos) 90 km. uzunluğundadır. Tarihi kaynaklarda Çan’ın şimdi bulunduğu yerde Gergithes adına rastlanmaktadır. 1999 yılında bulunan Çan Lahdi, yerleşimin, M.Ö.4. yüzyıla uzandığını göstermektedir. On dördüncü yüzyılın ortalarında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1945 yılında Biga ilçesinden ayrılarak Çanakkale iline bağlanmıştır.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen görkemli boyalı lahit Çan İlçesi’nin doğusunda, Altıkulaç köyünün sınırları içindeki Çingenetepe Tümülüsü’nde bulunmuştur. Tümülüs, Çan İlçe Merkezi’nin yaklaşık 10 km. kuzeydoğusunda bulunan Çan-Biga yolunun yaklaşık 2 km. kuzeyinde, Granikos vadisine hâkim bir tepe üzerindedir. Lahit, bozulmadan günümüze ulaşan boyalarıyla da yoğun ilgi görmektedir.
19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başlarında kalitelerinde bir düşüş yaşanan Çanakkale seramikleri tarihsel süreçte koleksiyonerlerin ve müzelerin ilgi odağı olmayı sürdürmektedir. Çanakkale seramiklerinin tarihsel serüvenini yansıtacak koleksiyonlardan birisi Antalya Kaleiçi’ndeki Suna-İnan Kıraç Müzesindedir.
Çan’ın önemli değerlerinden birisi de 1957 yılında kurulan Çanakkale Seramik Fabrikalarıdır. Çan Termik Santrali de bölgedeki önemli sanayi kuruluşlarındandır. Bu fabrikalar sayesinde Çan, Çanakkale’nin diğer ilçelerinden farklı olarak, günümüzde bir sanayi merkezine dönüşmüş, ilçenin ekonomisi de bunun üzerine şekillenmiştir. Bugün Çanakkale Seramik Fabrikaları Türkiye’nin en büyük ve en köklü seramik fabrikalarıdır.
İlçede, özellikle seramik sanayisinin önemli hammaddeleri olan kaolin, kuvars, kil ve feldspat yatakları vardır. Bunların büyük bölümü Çan Seramik Fabrikaları tarafından kullanılmaktadır. Türkiye’nin en önemli kömür yataklarından birine sahiptir.
Kaplıcalar Çan’ın turizm açısından en önemli değerleri arasındadır. Uluslararası ağda yer alabilecek nitelikteki kaplıcaların termal turizm açısından önemsenen su özelliklerine sahip olması ve tesislerin uluslararası standartlara ulaşmasıyla, sağlıklı yaşam desteği ve şifa arayanlara hizmet etmektedir.
Çan kaplıcası, günübirlik banyolar, termal havuzlar, SPA merkezi, saunalar, spor salonunun yanı sıra konaklama, toplantı ve yiyecek içecek olanakları da sunmaktadır. Çan Belediyesi tarafından işletilen Termal Otel, ilçenin merkezindedir.
İki çeşit termal su kaynağına sahip olan Terzialan Beldesi’ndeki kaplıcada, havuzlara yosunlu su, odalara ise kükürtlü su verilmektedir. 52 derece sıcaklığa sahip olan termal suyun, özellikle romatizmal hastalıklara ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca, çam meşe ve çınar ağaçlarının içinde doğal bir ortamda bulunmaktadır.
Çan'a 26 kilometre uzaklıkta Etili bucağına bağlı Tepeköy Kaplıcası 2006 yılında, Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Karaılıca adıyla bilinen kükürtlü bir kaplıcadır. Ilıcada 20 yataklı bir otel ile kum banyo ve havuzları bulunmaktadır. Suları kükürtlü hidrojence zengin olup, sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazlaca bulunmaktadır. Suların sıcaklıkları 39 derece ile 48,7 derece arasında değişmektedir.
Uluslararası gençlik kampları, Kazdağları’nın sunduğu doğal avantaj ve güzellikler değerlendirilmek suretiyle, ülke tanıtımına da katkıda bulunacaktır. İlçenin termal turizmde son yıllarda kazandığı başarısına, gençlere yönelik kamp alanlarının belirlenmesi ile farklı bir turizm destinasyonu eklenmiş olacaktır.
Terzialan Dağcılık Kulübü ve Terzialan Belediyesi’nin işbirliğinde her yıl mayıs ayında Kocaçınarlar bölgesine geniş katılımlı bir doğa yürüyüşü yapılmaktadır. Profesyonel sporcular ve halkın birlikte katıldığı yürüyüşün ardından, Kocaçınarlar’da kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmekte, katılımcılara yerel tatlardan bulgur pilavı ve ayran ikram edilmektedir.
Çan Belediyesince her yıl Eylül ayının ilk haftasında üç gün süren bir panayır düzenlenmektedir. Panayır ilçeye ekonomik ve görsel hareketlilik getirmekte, civar köylerden ve dışarıdan gelen misafirlerle renklenmektedir.
Seramikte fabrikalaşmaya gidilmiş olsa da, halı, kilim dokumacılığı ile diğer el dokumacılığı sınırlı da olsa sürdürülmektedir.
Çanakkale yemek kültürünün lezzetlerini Çan mutfağında da görmekteyiz. Özellikle muhacir köylerindeki mutfak kültürü, yörede sıklıkla karşılaşılan lezzetleri oluşturmaktadır. Etli-sütlü çorbası, değişik sebze ve meyve turşuları ilçenin bilinen tatlarıdır. Özellikle yörede yetişen olgunlaşmamış ahlattan, fıçılarda yapılan ahlat turşusu meşhurdur.