Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

T.C. ÇANAKKALE VALİLİĞİ
T.C. ÇANAKKALE VALİLİĞİ
T.C. ÇANAKKALE VALİLİĞİ
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Valilik Birimleri Bağlı Birimler Mevzuat İlimizde Görev Yapmış Valiler Kurumsal Kimlik
  • ÇANAKKALE
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Hizmet Standartları Yatırım ve İstatistik
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Duyurular Basın Bültenleri İhale İlanları Resmi İlan Portalı Kurul Kararları
  • İLETİŞİM
°C
7
Haziran2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Doç. Dr. Ömer TORAMAN
      • Vali Yardımcıları
        • Mustafa ÖZSOY
        • Dr. Polat KARA
        • Abdül Kadir DURAN
        • Ömer ŞAHİN
      • Kaymakamlar
        • Salih SAK
        • Emrah BÜTÜN
        • Ercan KAYABAŞI
        • Mehmet Halit HAYDAROĞLU
        • Dr. Emre NEBİOĞLU
        • Murat ÇİÇEK
        • Yunus KIZILGÜNEŞ
        • Bekir ABACI
        • Nurbaki YALÇIN
        • Emre ÖZTÜRK
        • Mehmet Can İRDELP
    • Valilik Birimleri
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
      • 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
      • Enerji Yönetim Birimi
    • Bağlı Birimler
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı
      • İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
    • Mevzuat
      • Valilik Kararları
      • Yönergeler
    • İlimizde Görev Yapmış Valiler
    • Kurumsal Kimlik
  • ÇANAKKALE
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
    • Kolluk Gözetim Komisyonu
    • Kamu Hizmet Standartları
    • Yatırım ve İstatistik
      • Dosyalar ve Veriler
      • Köydes Projeleri
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Duyurular
    • Basın Bültenleri
    • İhale İlanları
    • Resmi İlan Portalı
    • Kurul Kararları
      • İl Mahalli Çevre Kurulu Kararları
  • İLETİŞİM
 

Anız Yangınlarının Önlenmesiyle İlgili Valilik Tebliği

02.06.2025
Anız Yangınlarının Önlenmesiyle İlgili Valilik Tebliği

Tebliğ No : 2025/02

Amaç

Madde 1- Bu tebliğin amacı, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve  fiziksel  yapısının  ve  çevrenin  korunarak,  doğal  denge  içerisinde  toprağın  verimliliğinin sürdürülebilirliği  için  gerekli  önlemleri  almak,  hububat  tarımında  hasadı  takiben  toprağın yapısına  ve  çevreye  vereceği  zarar  göz  önüne  alınarak,  anız  yakılmasının  önlenmesi  için alınacak  alternatif  tedbirlerle  ilgili  olarak,  teknik  elemanların,  çiftçilerin  eğitilmesini  ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2- Bu tebliğ yukarıda açıklanan amacın gerçekleştirmesini sağlamak için, İlimiz mülki hudutları dahilinde; anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.

Yasal Dayanak

Madde 3-

a) Eğitim-yayım çalışmalarında yasal dayanaklar:  08.07.2011  tarih  ve B.12.0.HKM.0.02.144/MEV-2008-236/88  sayılı  Bakanlık  Taşra  Teşkilatı  Görev  Yönergesi' nin  7. maddesinin  2.bendinin,  "d"  şıkkında  "ürün  kaybını  ve  ekolojik sisteme zarar verici faaliyetleri  önleyici  işlemleri  mevzuatı  çerçevesinde  yürütmek"  görevi  İl  Gıda,  Tarım  ve Hayvancılık Müdürlüğü' nün görevleri arasında açıklanmıştır.

b) Cezai İşlemelerde yasal dayanaklar: 2872 Sayılı Çevre Kanunu' nun, Ek-1 Maddesinin (Ek: 26/4/2006 – 5491/23 md.) "c" bendinde "Anız yakılması, çayır ve mera' ların tahribi ve erozyona  sebebiyet  verecek  her türlü  faaliyet  yasaktır.  Ancak, ikinci  ürün  ekilen  yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya  izin  verilebilir."  açıklamasına  göre  "  ikinci  ürün ekilişi  yapılan  illerde,  Valilik Makamının izni ile kontrollü anız yakmaya izin verilebilir." açıklamaları yapılmaktadır.
 
Buna  ilaveten;  2872  sayılı  Çevre  Kanununun  20.  maddesinin  (l)  bendinde  "anız yakanlara 2025 yılında her dekar için 556,71 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır." hükmü gereği uygulama yapılacaktır.

Genel Hükümler ve Biçerdöver Sahiplerinin Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları

Madde 4-

1- Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.

2- Operatör  belgeli  sürücüler, tarla  ve  ürün  durumu ile arazi  yapısını  dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.

3- Ormana  bitişik  hububat tarlalarında,  ürün  sahipleri  ve muhtarlar,  hasadı müteakip  yanıcı maddelerden  (anızlardan)  arındırılmış  5-10  metre  genişliğinde  pullukla  sürülmüş  bant oluşturulmasını sağlayacaklar, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına engel olarak,  muhtarlar  aksine  hareket  edenleri  Jandarma  veya  Orman  İşletme  Müdürlüğüne bildireceklerdir.

4- Anız  yakılmasının  önlenmesinin  daha  etkin  hale  getirilmesi  için  diğer  kamu  kurum  ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarından  yapılacak eğitici eleman talepleri  İl Tarım  ve Orman Müdürlüğünce yerine getirilecektir. 

5- Anız yakılması halinde meydana gelecek orman yangınları ve zararları hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 66 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak karar ve tebliğlerin kaymakamlıklarca halka duyurulması  sağlanacaktır.  Anız  yakılmasının  yasaklanması  işleminin  köy  muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ve Orman  İşletme Müdürlüklerince ise 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.

6- Kırsal alanda çalışan biçer-döverler, balya makinası, sap toplamalı saman yapma makinaları ve  buna  benzer  hububat  hasadı  yapan  araçlarda 2'şer adet 6'şar kg'lık yangın söndürücü tüp  bulundurulması  hususu  İl  ve  İlçe  Tarım  ve  Orman  Müdürlükleri  ve  muhtarlıklarca ilgililere duyurulacaktır.
 
7-  İl Milli  Eğitim Müdürlüğünce  anız  yangınları ile ilgili  olarak tüm  okullarda  öğrencilere yönelik eğitim verilecektir. 

-  Okullarda  öğrencilere  yönelik  yapılacak  eğitimlerde,  İl/İlçe Milli  Eğitim Müdürlüklerince talep olması halinde, İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan ve konu ile ilgili eğitim almış teknik elemanlar görevlendirilecektir.

8- Müftülüklerce camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okunacaktır. 

9-  6831  Sayılı Orman Kanunu  gereğince,  devlet  ormanlarında  belirlenen  konaklama  yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsünün  yakılması  yasaklanmış  olup,  bu  hususun  takibi  köy  muhtarlığı,  Orman  İşletme Müdürlüğü,  Jandarma  Komutanlığı,  Emniyet  Müdürlüğü,  Orman  Bölge  Müdürlüğünce yapılacaktır.
 
10- Kontrol görevlileri, halkın ve köy muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri,  orman  piknik-mesire  yerleri  dışında ateş  yakma,  konaklama  ve  gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar yapacaktır. 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları 

Madde 5- İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlığı:

-  Çiftçi  eğitimi  programlarında  geniş  bir  şekilde  anız  yangınlarına  yer  verilecek,  zararları etraflıca anlatılacaktır.

- Yapılacak eğitim-yayım çalışmalarında yerel yönetim imkanları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacaktır.

Madde 6- Karayolları Şube Müdürlüğü:

- Havayı  kirleten  anız  yangınları  zaman  zaman  karayollarında  görüşü  azaltmakta  bu  durum trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Karayolları Şube Müdürlüğünce, yol  şevlerindeki  otlar  temizlenerek  yanıcı  materyal  kaldırılacak.  Yol  kenarlarında,  anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılacaktır.

Madde 7- İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü:

-Hasat  öncesinde,  hasat  sırasında  ve  sonrasında  kontrol  ve  devriye  görevi  artırılacaktır.

Yangın  vukuunda  ve  istenildiği  takdirde  yangından  etkilenen  canlı  ve  cansız  varlıkların taşınması için araç ve personel yardımında bulunacaktır.

-Alınan  önlem  ve  duyurulara  rağmen,  anız  yangınına  sebep  olanlar  hakkında,  yasal  işlem yapılmak  üzere,  tutulan  tutanak  ve  yangına  ilişkin  tüm  deliller  İl  Çevre  ve  Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderilecektir.

Madde 8- Milli Eğitim Müdürlüğü:

-Anız  yangınlarının  zararlı  etkilerinin,  çocuklarımız  ve  gençlerimiz  tarafından  daha  iyi kavranabilmesi için, eğitim müfredatında anız yangınları ve zararları konularında eğitime yer ayıracaklardır.

Madde 9- Orman İşletme Müdürlükleri ve Şeflikleri:

-Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim birimindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda bilgilendirilecektir.  Köy  toplantıları  şeklinde  yapılacak  bu  bilgilendirmeye  İl/İlçe  Tarım  ve
Orman  Müdürlükleri  teknik  elemanları  da  katılacaktır.  Hasat  öncesinde,  hasat  sırasında  ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. 

İhbarlara, acil müdahale ekipleri oluşturularak bu konuda yerel yönetim imkanları ve sivil  toplum  örgütlerinin  katkıları  sağlanacak  ve  çevreye  duyarlılık  yaygınlaştırılacaktır. Yangına  hassas  bölgelerdeki  tarım  alanları  ile  orman  alanları  arasında,  yangını  önleyecek şekilde greyderle şeritler açılacaktır.

Alınan  önlem  ve  duyurulara  rağmen,  anız  yangınına  sebep  olanlar  hakkında,  anız yangınının orman alanına 4 km. mesafede olması halinde 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Bu durumda yasal işlem yapılmak üzere tutulan  tutanak  ve  yangına  ilişkin  tüm  deliller  İl  Çevre  ve  Şehircilik  Müdürlüğü'ne gönderilecektir.
 
Madde 10- Belediye Başkanlıkları: 

Anız  yakılmasının  önlenmesine  yönelik  olarak,  İl  Valiliğimizce  yayınlanan  bu  Tebliği kamuoyu  ve  ilgililerin  bilgilendirilmesi  için  ilan  edecekler.  Belediye  mücavir  alan  sınırları içerisindeki  anız  yangınlarının  söndürülmesi  için  itfaiye  birimlerinin  müdahalesini sağlayacaklardır.

Madde 11- Köy Muhtarlıkları:

Anız  yakılmasının  önlenmesine  yönelik  olarak,  İl  Valiliğimizce  yayınlanan  bu  Tebliği kamuoyu  ve  ilgililerin  bilgilendirilmesi  için  ilan  edeceklerdir.  Anız  yangınlarına  sebebiyet verenleri  en  kısa  sürede  belirleyerek,  ivedilikle  ilgili  makamların  bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

Madde 12- İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü:

-Hasat  öncesinde,  hasat  sırasında  ve  sonrasında  yangın  duyuruları  yapılarak,  denetimler artırılacak,  yangına  sebep  olanlar  hakkında  yasal  işlem  yapılacaktır.  Anız  yangınlarının önlenmesine ilişkin, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacaktır. 

Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.

Yapılan  çalışmalara ilişkin  uygulama  raporları  Kasım  ayı  sonuna  kadar  İl  Tarım  ve Orman Müdürlüğü' ne gönderilecektir.

Kontrollü Anız Yakmada Uyulacak Esaslara İlişkin Olarak İlimizde İkinci Ürün Ekilişi Yapılan Yerlere Yönelik

Madde 13- 6831 sayılı Orman Kanunu'nda ateş ve anız yakmanın yasak olduğu alanlar, 2873 sayılı Milli Park Kanunuyla koruma altına alınmış alanlar ve özel kanunlarla ateş yakmanın yasaklandığı  alanlar  dışında  kalan  kısımlarda  2872  Sayılı  Çevre  Kanunu'  nun,  Ek-1 Maddesinin  (Ek:  26/4/2006  –  5491/23  md.)  (  c  )  bendi  gereğince  sadece  çeltik ekilen yerlerde, ikinci ürün ekiminde kontrollü olarak anız yakılmasına aşağıda açıklanan durumlarda izin verilmiştir.

1-  İl/İlçe  Tarım  ve  Orman  Müdürlüklerince  anız  yakılması  ile  ilgili  müracaat  olması durumunda; İlde anız yakılacak köy, kasaba, ilçe, mevki, alan ayrıntılı olarak belirlenecektir. 
 
2-  İlimizde  25/08/2025 ile  15/11/2025 tarihleri  aralığında  08.00  –  20.00  saatleri  aralığında sadece çeltik anızlarının kontrollü olarak yakılmasına izin verilecektir.

3- Bir üreticinin–çiftçinin anız yakmasına müsaade edilebilmesi için, -Tarlasının ayrıntılı yerine, alanına ve mevkiisine ilişkin ayrıntılı bilgileri vermesi, 

-Hangi ürünü-ürünleri ikinci ürün olarak ekeceğini bildirmesi,

-İkinci ürün ekeceği bilgisinin "Çiftçi Kayıt Sistemine" girişini yaptırması,

-İkinci ürün ekeceği tarlasındaki anızı yakarken başkasının mal ve canına zarar vermeyecek şekilde  gerekli  önlemi  aldığını  ve  ayrıca  anızını  yakarken  başkasının  ürününe,  tarlasına, konutuna,  alet-makinesine  vb.  vereceği  zararları  tazmin  edeceğini  belirten  bir  dilekçe  ile Kaymakamlıklara veya Valilik Makamına başvurması gerekmektedir.

4-  İkinci  ürün  ekilişi  yapılacak  alanlarda  kontrollü  anız  yakmaya  Valilik/Kaymakamlık Makamının  onayı  ile  komisyon  oluşturulacaktır.  Komisyonun  hazırlayacağı  ayrıntılı  rapor sonucu anız yakma kararı verilecektir. Komisyonda, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden ve Orman İşletme Müdürlüklerinden teknik elemanlar yer alacaktır.

5-  Tarlasında ikinci  ürün  ekme  gerekçesi ile  kontrollü  anız  yakma izni  alan  çiftçinin  daha sonra yapılacak kontrollerde ikinci ürün ekmediğinin tespit edilmesi durumunda; 2872 Sayılı Çevre  Kanunu'  nun,  Ek-1  Maddesine  (Ek:  26/4/2006  –  5491/23  md.)  göre  yasal  işlem yapılacaktır.

6- Kontrollü anız yakma durumunda, oluşabilecek tüm olumsuzluklar dikkate alınarak gerekli tüm önlemlerin ilgili kurumlarca en üst seviyede alınması için hazırlıklar yapılacaktır.

7- Anız yakılırken Jandarma, İl/İlçe Belediye Başkanlıkları, Belde Belediye Başkanlıkları ve Muhtarlıklarca  gerekli  emniyet  tedbirleri  ile  yangının sıçramasını  önleyecek  tedbirler alınacaktır.

8- Çeltik  parsellerinde  karantinaya  tabii  etmenlerin  bulunması  halinde  Çevre,  Şehircilik  ve İklim  Değişikliği  İl  Müdürlüğüne  ilgili  parseller  resmi  yazıyla  bildirilerek;  İl Müdürlüğümüzce  imhası  gereken  parsellerde  hasat  artıkları  yakılarak  kontrollü  bir  şekilde imha edilecektir.

9-  Müracaatların  alınması,  Komisyon  tarafından  alınan  kararların  ilgili  kişi  ve  kurumlara duyurulması  ile  ilgili  sekretarya  işlemleri  İl/İlçe  Tarım  ve  Orman  Müdürlükleri  tarafından yapılacaktır.

Yukarıda  belirtilen  hususlar,  ilgili  Kamu  Kurum  ve  Kuruluşlarınca  yakından  takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.
       
   
  
   
 
 
  
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

Cevat Paşa Mahallesi, Kayserili Ahmet Paşa Caddesi, No:26, 17019 Merkez/Çanakkale
0286 217 1999
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız